گفتگو نیوز/ گروه سیاسی: شنبه شب برای پرویز فتاح رییس بنیاد مستضعفان شبی توفانی بود؛ در برنامه زنده تلویزیونی میهمان بود و نهادها و اشخاص زیادی را به چالش کشید. او در برنامه زنده میخواست املاک بنیاد را زنده کند. از حداد عادل و روسای جمهور پیشین گرفته تا مجمع تشخیص و سپاه و ارتش؛ همه را به چالش کشید که چرا در ملک متعلق به بنیاد نشستهاند؛ فتاح گلایه کرد که نه بلند میشوند و نه اجاره درست و حسابی میدهند. البته غالب نهادها و اشخاصی که فتاح از آنها اسم برده بود به سخنان رییس بنیاد مستضعفان واکنش نشان دادند و گفتند مشکلی با بلند شدن از آن املاک ندارند. برخی اظهارات فتاح و اینکه از چپ و راست و حتی از نهادهای نظامی مستقیم نام برده و گلایه کرده را، مقدمهای برای مطرح شدن در افکار عمومی ارزیابی کردند؛ از این نظر که کمتر از یک سال دیگر انتخابات ریاست جمهوری است و آنها معتقدند شاید او میخواهد نامزد ریاست جمهوری شود.
او مرداد ماه سال گذشته با حکم مقام معظم رهبری به ریاست بنیاد منصوب شد و در مراسم معارفهاش وعده داد که همه اموال بنیاد را پس میگیرد. برای شروع هم از ساختمان دانشکده خبر متعلق به خبرگزاری ایرنا آغاز کرد. این اقدام تنها چند روز پس سکانداری او در بنیاد مستضعفان رخ داد. به نوشته «ایسنا» بنیاد بابت پرداخت نشدن اجارهبهای ساختمان دانشکده خبر شکایت کرده و هفتم مرداد ۹۸ ضابطان اقدام به پلمپ برخی اتاقها و در اصلی دانشکده کردند؛ بنا به برخی گزارشها این اتفاق با تنشهایی هم همراه بود که البته عصر آن روز فتاح در توییتی هدف از انتخاب دانشکده خبر را به عنوان نخستین اقدام اینگونه بیان کرد: «عمدا از دانشکده خبر شروع کردیم تا خبرش به گوش همه برسد عزم جدی است. اموال مستضعفان دست هر مقام و منصبی باشد باید برگردد. مخلص و ارادتمند اهالی رسانه و دانشجویان عزیز هستیم. گفتیم فعلا ملاحظه و فک پلمب کنند ولی مهلت تا پایان مرداد خواهد بود. این بار را ملاحظه کردیم ولی بعدا ملاحظهای در کار نیست».
اما او این بار برای بازپسگیری اموال بنیاد، حکم پلمپ نگرفت؛ به شبکه یک رفت و اطلاعات زیادی درباره اینکه چه کسانی و کدام نهادها ساکن ساختمانهای بنیاد هستند ارایه کرد.
فتاح در این گفتوگو به مدرسه حداد عادل یعنی فرهنگ اشاره کرد: «ایشان برای احداث مدرسه فرهنگ در خیابان فرشته بنایی را اجاره نمودند و این اجاره چندین نوبت تمدید شد البته این اجاره بها با ملاحظات بوده و مشمول نرخ روز نمیشد، در حال حاضر موعد اجاره به سر رسیده است و باید تخلیه شود یا اجاره بها به نرخ روز تنظیم گردد که البته با توجه به گرانی آن منطقه احتمالاً تمدید اجاره با نرخ روز برای ایشان به صرفه نخواهد بود». فتاح ارزش ریالی ملک مدرسه فرهنگ را در حال حاضر ۲۰۰ میلیارد تومان برآورد کرد.
او درباره بازپسگیری کاخ مرمر گفت: «این بنا سالها در تملک آقای هاشمی رفسنجانی و سپس در دست تشخیص مصلحت بود و زمانی که دولت قصد بهرهبرداری دیگری از این ملک را داشت با همکاری آقای روحانی کاخ مرمر باز پس گرفته و با همکاری سازمان میراث فرهنگی قرار شد این بنا تبدیل به موزه گردد. بازسازیهای لازم انجام شد اما هنوز هم آثار دردناکی در این کاخ خود نمایی میکند زیرا در این کاخ آسانسور نصب کردهاند، حمام و جکوزی برقرار کردهاند و …». اما روابط عمومی مجمع دست به جوابیه شد و نوشت که کاخ مرمر سال ۹۷ و در زمان سعیدیکیا تحویل بنیاد شده و علاوه بر آن دو ساختمان مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع هم ساختمانهای در اختیارش را همان زمان تحویل داده است.
او به ساختمان بنیاد باران متعلق به سید محمد خاتمی هم اشاره کرد که به گفته او پیش از تصدیاش در این سمت ملک تحویل شده. اما مدیرعامل بنیاد باران در توضیحاتی گفت که «ملک مذکور از سوی موسسه تنظیم و نشر آثار امام در اختیار سید محمد خاتمی قرار گرفته و به هیچ عنوان دفتر بنیاد باران نبوده است».
فتاح اما درباره ملک دفتر ولنجک احمدینژاد بسیار مهربانانه صحبت کرد؛ او در این باره گفت: «آقای احمدینژاد با مجوز در ملک مربوط به بنیاد مستضعفان با مساحت حدود ۱۸۰۰ متر مربع در منطقه ولنجک برای چند سال مستقر است. البته پیامی داده که آماده است به مرکز شهر منتقل شود اما ملکی را با آن شرایط نداشتیم که تحویل دهیم اما این موضوع هم باید مدت دار و محدود به زمان باشد. از روحیه مردمی آقای احمدی نژاد انتظار داریم تا این مال بیت المال به بنیاد برگردد و آن را بفروشیم که بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان ارزش دارد». این گفتهها با جوابیه دفتر احمدینژاد روبرو شد؛ این جوابیه میگوید که احمدینژاد «هیچگاه درخواستی برای در اختیار گرفتن ساختمان به بنیاد مستضعفان ندادهاند. این دفتر همچنین هیچ دخالتی در تعیین یا انتخاب محل مورد نظر که ساختمانی متروکه بوده و بعداً بازسازی گردید، نداشته است. محل مذکور در آبانماه ١٣٩٢ با انتخاب و پیشنهاد و دستور رئیس محترم وقت بنیاد مستضعفان و با عقد قرارداد در اختیار این دفتر قرار گرفته است». در ادامه هم گفته که آماده تحویل ساختمان هستیم. اما بنیاد مستضعفان در اقدامی غیرقابل انتظار در بیانیهای برخورد احمدینژاد را منطقی دانست و نوشت: «… امیدوار به همراهی دکتر محمود احمدینژاد در این مسیر انقلابی شدیم».
او به دو نهاد نظامی هم پرداخت: «یک جای خوب بنیاد در کوهک در اختیار نیروی دریای ارتش است و مقام معظم رهبری فرمانده کل قوا هم فرموده است, آقای سرلشکر باقری هم امضا کرده است اما نمیروند و پیگیریهای ما به در بسته خورده است».
این گفتهها با واکنش روبرو شد؛ البته نه واکنش ارتش و حتی نیروی دریایی بلکه واکنش روابط عمومی پادگان کوهک. در این جوابیه تاکید شده که کوهک پیش از انقلاب هم در اختیار نیروی دریایی ارتش بوده و بعد از انقلاب هم ستاد فرماندهی است. طبق این جوابیه قرار است اراضی پادگان کوهک بین نیروی دریایی و بنیاد تقسیم شود که البته «تمامی عواید حاصل از اعیان اراضی پادگان کوهک (ساخت و سازهای انجام شده در محدوده پادگان) متعلق به نیروی دریایی ارتش خواهد بود و بنیاد موظف به پرداخت ارزش آن به نیروی دریایی است».
فتاح یکی دیگر از املاک گرانقیمت بنیاد را معرفی کرد: «حتی یکی از املاک خوب ما در منطقه جماران در دست سپاه ولی امر است اما آن را به بنیاد پس نمیدهند و بنده را در این ملک راه ندادند. ارزش این ملک بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان است و از آن استفاده هم نمیشود اما به کجا شکایت ببریم؟». سردار جباری فرمانده سپاه ولی امر هم سخنان فتاح را بیپاسخ نگذاشت: «پس از انتصاب آقای فتاح به ریاست بنیاد مستضعفان، در همان روز اخذ حکم مسئولیت، آمادگی خود را برای واگذاری ملک جماران (که در واقع یک زمین و سوله مخروبه با کاربری پارکینگ است) به او اعلام کردم .با پیشقدم بودن سپاه ولی امر برای واگذاری این مکان (ملک جماران) به بنیاد مستضعفان، پس از چند روز از توافق وگفتگوی صورت گرفته، آقای فتاح با ارسال نامهای آزادسازی مکان مذکور را مطالبه کرد در حالی که از حدود دو ماه پیش در تعامل با بنیاد، توافقات قطعی برای حل و فصل موضوع استرداد این محل با معاونین ذیربط در بنیاد مستضعفان صورت پذیرفت و ناآگاهی ریاست بنیاد از عزم جدی ما برای واگذاری ملک مذکور و توافقات حاصله بین دو مجموعه تعجببرانگیز است».
با اینکه بیشتر این سخنان فتاح با واکنش روبرو شده اما تاثیر این سخنان بُرد زیادی در جامعه داشته است. از همین رو برخی این سخنان در راستای آمادگی افکار عمومی برای نامزدی فتاح در انتخابات ریاست جمهوری نسبت دادهاند؛ تحلیلی که فتاح در همان گفتوگو آن را رد کرد: «برخیها مرا متهم به اقدامات پوپولیستی برای انتخابات ۱۴۰۰ میکنند. اینها را بگویند اما ملک ما را محترمانه تخلیه کنند و پس بدهند». البته تا زمان نامنویسی برای انتخابات زمان زیادی مانده؛ ضربالمثلی هم این مواقع به کار میرود: «یک سیب را که بالا بیندازی هزار چرخ میخوره تا پایین بیاد».