
هشتگ سازی برای دمیدن بر خاکستر نارضایتی
گفت و گونیوز: روز گذشته خبری در رسانه ها منتشر شد که به سرعت موجی از واکنش ها را در فضای مجازی برانگیخت. خبر این بود: تغییر نام شب یلدا و چهارشنبه سوری در تقویم رسمی ایران. براساس مصوبهای که ۱۸ مهر ۱۴۰۲ به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده است، از سال ۱۴۰۳ در تقویم رسمی ایران، شب یلدا با عنوان «روز ترویج فرهنگ میهمانی و پیوند با خویشان» و چهارشنبهسوری با عنوان «روز تکریم همسایگان» نامگذاری خواهد شد.
انتشار این خبر تبدیل به موجی از اعتراضات در فضای مجازی شد که چرا نام یک آیین و مناسبت ملی و قدمت چندهزار ساله را تغییر دادند. این اعتراض در فضای مجازی به سرعت با هشتگ های فراوان منتشر شد. هشتگ شب و یلدا و چارشنبه سوری در کنار هشنگ تمدن ایرانی و تقویم ملی و…
به دنبال این اعتراضات دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی دراطلاعیه عنوان کرد: شب یلدا و چهارشنبه سوری از تقویم حذف نشده است.
دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی در اطلاعیهای با تکذیب حذف دو مناسبت ملی از تقویم رسمی کشور اعلام کرد نه تنها هیچ مناسبتی حذف نشده، بلکه شب یلدا و چهارشنبه سوری با توجه به ویژگیهای فرهنگی و هویتی ایرانیان به تقویم اضافه شده است.
در این اطلاعیه امده: شورای عالی انقلاب فرهنگی هرساله بر اساس مصوبات شورای فرهنگ عمومی، مناسبتهای جدیدی را با توجه به پیشنهادهای اشخاص حقیقی و حقوقی برای درج در تقویم رسمی کشور تایید میکند. در همین رابطه شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه ۸۹۹ مورخ ۱۴۰۲/۷/۱۸ هشت مناسبت برای درج در متن تقویم و پنج مناسبت را برای درج در ضمیمه تقویم رسمی کشور تصویب کرده است.
در این اطلاعیه آمده است: از جمله مناسبتهای جدید «روز ترویج فرهنگ میهمانی و پیوند با خویشان» است که همزمان با ۳۰ آذر (شب یلدا) و در کنار عنوان شب یلدا است. شب یلدا جزو فرهنگ غنی مردم ایران اسلامی است که نه تنها یک امر ملی است بلکه به خاطر حضور اعضای خانوادهها در کنار یکدیگر به عنوان یک امر دینی مورد توجه است.
در این اطلاعیه درباره مناسبت دیگر هم اضافه شده: برای استفاده بهینه فرهنگی از روزهای پایانی سال به ویژه چهارشنبه سوری که در جامعه ایرانی مورد توجه است، مناسبت «روز تکریم همسایگان» برای درج در متن تقویم رسمی کشور در روز سه شنبه آخر سال تصویب شده است.
در پایان این اطلاعیه دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی با تاکید بر اینکه هیچ مناسبتی حذف نشده است آمده: دو مناسبت فوق با توجه به ویژگیهای فرهنگی و هویتی ایرانیان به تقویم اضافه شده است.
به گزارش گفت و گونیوز به نظر می رسد برخی واکنش ها در فضای مجازی صرفا برای ایجاد موج برای دمیدن بر خاکستر نارضایتی است. هر چند خاصیت فضای مجازی واکنش سریع نسبت به اتفاقات مهم است و حساسیت مردم و به ویژه فعالان شبکه های اجتماعی نسبت به آیین ها و مناسبت ها که ریشه در فرهنگ چند هزار ساله دارد در خور تخسین است اما باید گوشزد کرد که این واکنش ها تبدیل به رفتاری ناشیانه برای هشتگ سازی برای دمیدن بر خاکستر نارضایتی نشود.