سید حسن خمینی: این فکر که «اگر کاری با اسرائیل نداشته باشید، کاری با شما ندارد» غلط است
یادگار امام در پاسخ به سؤالی در خصوص طرح دو دولتی در فلسطین، گفت: سیاست جمهوری اسلامی به نظر من سیاست بسیار معقول، قابل دفاع و در قالب نظم موجود جهانی است. ما میگوییم آوارهها برگردند، رفراندوم شود و کشور فلسطینی شکل بگیرد.
یادگار امام با بیان اینکه اسرائیل عامل ناامنی در منطقه ما است، گفت: وقت آن است که بازدارندگی نظامی ما یک سطح بالا برود.
حجتالاسلام و المسلمین سید حسن خمینی امشب در برنامه تلویزیونی «جریان» که به صورت مستقیم از شبکه اول سینمای جمهوری اسلامی ایران پخش شد، گفت: من از خیلیها پرسیدهام که چرا دولت آمریکا تمام تخممرغهایش را در سبد اسرائیل گذاشته و پشت رژیم اسرائیل میایستد؟! بعضیها میگویند نقش لابیهای صهیونیستی و قدرت مالی است و من فکر نمیکنم خیلی جواب درستی باشد. یک گروه دیگر بحث انرژی و نفت را مطرح میکنند. من فکر میکنم این اسرائیل نیست که آمریکا را دنبال خودش میکشد؛ اسرائیل در خدمت آمریکا است و در حقیقت اسرائیلیها نقش سربازهایی را دارند که برای آمریکا در خط مقدم میجنگند.
اسرائیل عامل ناامنی در منطقه ما است
یادگار امام تصریح کرد: این منطقه بازیگرانی دارد و در این منطقه احتیاج است که آمریکا یک بازیگری از خودش داشته باشد که هر وقت نیاز شد بازی را به نفع او تغییر بدهد. ممکن است کسی بگوید یکی از کشورهای منطقه را برای این کار به خدمت بگیرد، اما اسرائیل فرزند آمریکا است و آنها او را از خودشان میدانند و باید در این آش نمک خودشان را داشته باشند. آنها احساس میکنند خاورمیانه بازیگری از آنها نیاز دارد؛ چه برای خلأ قدرت و چه برای اینکه در این منطقه نظم را هرگونه که دلشان میخواهد تغییر بدهند. به همین جهت اسرائیل عامل ناامنی در منطقه ما است.
وی افزود: هرگاه در این منطقه قرار باشد امنیت و نظمی شکل بگیرد که آمریکاییها نخواهند، اسرائیل آن را به هم خواهد زد. کشورهای دیگر نمیتوانند نقش او را بازی کنند؛ چون اسرائیل یعنی آمریکا و خودش در این منطقه حضور دارد. اصلا پیدایش اسرائیل با اندیشه مارکسیستی و تأسیس آن با حزب کارگر است. حزب کارگر یک حزب چپ است و به خاطر همین روسیه به نوعی نسبت به آن سمپاتی دارند. یعنی ایدئولوژی این کشور مهم نیست؛ این کشور ابزار دست آمریکا در منطقه ما است و با او بازی میکند.
سید حسن خمینی یادآور شد: روزی که امام مبارزه را شروع میکند قرار است کشور را از دست آمریکا خارج کند و ابزار آمریکا در این منطقه اسرائیل است. جدای از اینکه اسرائیل یک بحث مهم تاریخی برای ما دارد و قبله اول مسلمین است. مسیر تاریخ هم نشان داده که این نقش را در مواقع مختلف بسیار خوب بازی میکند. حتی به نظرم در کلان در خدمت کل اندیشه غیر اسلامی است و آنها از وجود چنین رژیمی در این منطقه نفع میبرند. روزی که انگلیسیها از این منطقه رفتهاند، تمام منطقه به نوعی تقسیمبندی شده که همیشه با هم جنگ داشته باشند.
وی تأکید کرد: این غده سرطانی مجموعهای است که هر از چند گاهی میتواند اینجا متاستاز بدهد و منطقهای را به آشوب بکشد. بعد هم در طول تاریخ اسرائیل چه کسانی که با او صلح کردهاند و چه کسانی که جنگیدهاند، جز از طریق قدرت هیچ چیزی نصیبشان نشده است. آقای عرفات آدم بسیار قابل احترامی است و البته اشتباهات تاکتیکی دارد. در سخنان رهبری هم هست که وقتی حزب الله نبود سرعت گرفتن لبنان برای اسرائیل به اندازه گرفتن سرعت تانکهایش بود. آقای عرفات با آنها مذاکره کرد و دست از ۷۰ و چند درصد سرزمین برداشت و آن ۲۰ درصد هم گفتند بعدا راجع به آن حرف میزنیم.
یادگار امام در پاسخ به سؤالی در خصوص طرح دو دولتی در فلسطین، گفت: سیاست جمهوری اسلامی به نظر من سیاست بسیار معقول، قابل دفاع و در قالب نظم موجود جهانی است. ما میگوییم آوارهها برگردند، رفراندوم شود و کشور فلسطینی شکل بگیرد. حتی در قرارداد اسلو هست که آوارهها برگردند و آنها گفتند مسکوت بگذارید و قدس را مسکوت بگذارید. راهکار جمهوری اسلامی رفراندوم برای تشکیل دولت فلسطین است و هرکسی رأی آورد. البته آنها هم میدانند به محو اسرائیل منجر میشود؛ به خاطر اینکه مردم رأی بدهند دیگر آنها نمیتوانند بر سر کار بیایند.
وی ادامه داد: هر وقت آمریکاییها، انگلیسیها و دیگران راهکار دو دولتی را مطرح میکنند، در تلاش برای این هستند که دنیا مشروعیت رژیم اسرائیل را بپذیرد. میگویند همه بگویید دو دولتی، نه اینکه دو دولت تشکیل شود، یعنی اینکه بپذیرید اسرائیل باشد. چرا در وقتهایی که آرامش برقرار است کسی راجع به دو دولتی حرف نمیزند؟ ۲۰ سال از پیمان اسلو گذشته، چرا در این مدت دو دولتی را دنبال نمیکردند؟ یعنی طرح راهکار دو دولتی برای پذیرش مشروعیت اسرائیل از لسان حقوقدانان است. البته فشار فلسطینیها و به خصوص طوفان الاقصی باعث شد خیلی از دولتهای غربی دو دولتی را مطرح کنند؛ از باب اینکه به هر حال مشروعیت فلسطین هم مطرح شود.
سید حسن خمینی تأکید کرد: نتانیاهو درست است که میخواهد بماند ولی اسرائیل هم این طور نیست که مجموعه خرد جمعیاش را سر بود و نبود یک نفر داده باشد. سیاست کلی اسرائیل این است که نظم منطقه که داشت به ضررش پیش میرفت را به هم بزند. این نظم با بحث طوفان الاقصی شدیدا به نفع اسرائیل به هم خورد و آنها میخواهند این نظم را برگردانند. به همین جهت اگر فکر کنیم کاری به اسرائیل نداشته باشیم آنها هم با ما کار ندارد، غلط است. اسرائیل به دنبال تغییر نظم در منطقه است و برای به دست آوردن این هر کاری خواهد کرد.
وی افزود: حزب الله یک جریان مردمی و لبنانی است ولی در مجموع اسرائیل جز با زبان زور و قدرت در برابر هیچ مسألهای کوتاه نخواهد آمد. به خاطر اینکه مجموعهای بسیار محدود، متشتت و دارای اقوام مختلف است و آمادگی فروپاشی دارد. من خیلی بعید میدانم اسرائیلیها بتوانند در کلان بدون رابطه با آمریکا تصمیم بگیرند. یک بار بدون اجازه آمریکا کار کرده و آمریکا او را برگردانده و آن هم جنگ مصر بعد از جنگ جهانی دوم است.
یادگار امام اظهار داشت: ما در تاریخ مبارزه اعراب و مسلمانان با اسرائیل، چندین رویکرد داشتیم که یکی جنگ کلاسیک بوده که اعراب در آن شکست خوردند و علتش حمایت سفت شوروی و آمریکا است. بعد از آن نوع دوم «تعامل» است و ما به آن «سازش» میگوییم. اما رویکرد جمهوری اسلامی به «مقاومت مردمی» است. نوع نگاهی که امام و جمهوری اسلامی و بعد هم رهبر معظم انقلاب به بحث فلسطین دارند این است که فلسطین درون سرزمینهای اشغالی و جامعه اسلامی باید تبدیل به یک بحث سنگ در برابر گلوله شود. یعنی مردم باید درون مبارزه باشند.
وی با بیان اینکه بعد از یک سال دیگر کاری نمانده که اسرائیل در غزه نکند، اظهار داشت: صدام که به ایران حمله کرده بود، خدا رحمت ابوالزوجه ما مرحوم آقای بجنوردی میگفتند روز ۳۱ شهریور تهران بمباران شد. گروهی به دفتر آمده بودند تا به بعثه امام در عربستان بروند و ایام حج بود. یک کسی از ارتش تلفن کرد و گفت عراق به فرودگاه مهرآباد حمله کرده و من پا برهنه و قبا و عبا نپوشیده به خانه امام دویدم و دیدم امام دارد قدم میزند. گفتم عراق حمله کرده و امام گفتند فرماندهها را صدا بزنید.
در مسأله اسرائیل «دفاع» اصالت اولیه دارد
سید حسن خمینی تأکید کرد: جنگ بسیار چیز بدی است و باید تحت هر شرایطی از او پرهیز داشت؛ اما ترس از جنگ بدتر از جنگ است. ترس از جنگ، شاه سلطان حسین میکند. یعنی حاضر باشید هر کاری بکنید که شما را نزنند. یک جایی باید همه دنیا بداند که ما ایستادهایم. به خاطر همین ما در مسأله اسرائیل جنگ طلب نبوده و نیستیم و «دفاع» اصالت اولیه دارد ولی اگر پایش بیفتد، باید ایستاد.
حزب الله با یک شهید و دو شهید تمام نمیشود
وی افزود: چیزی که انقلاب آورد، بردن مقاومت به درون خانههای مردم بود و به همین جهت حزب الله با یک شهید و دو شهید تمام نمیشود. هنوز هم داغدار سید حسن نصرالله هستیم و تعیر بسیار زیبایی رهبر معظم انقلاب داشتند که جنس عزاداری او از جنس عزاداری سیدالشهدا(ع) و حرکت آفرین است. شخصیت کاریزماتیک سید حسن نصرالله بعید است تا سالها در لبنان تکرار شود اما حزب الله تمام نمیشود. نه از باب اینکه سید حسن نصرالله آدم کمی است، از باب اینکه این جریان چریکی نیست که تمام شود. جریانی که وارد متن مبارزات مردمی میشود، باقی میماند.
یادگار امام با بیان اینکه ما هرچه به تقویت ریشههای پایداری خودمان بپردازیم موفقتر هستیم، تأکید کرد: ریشه پایداری ما اقتصاد قوی، قدرت نظامی و موشک هست، اما عمدهاش دلهای مردم است. رمز پیروزی، استقرار، بقا و مقاومت ما دلهای مردم است. جمهوری اسلامی از دل یک تهدید و حادثه بسیار تلخ، یعنی افتادن هلیکوپتر آقای رئیسی، توانست یک حماسه درست کند؛ و یک انتخابات ۵۰ درصدی در آورد. اگر همین اتفاق نمیافتاد، امروز ما بسیار آسیبپذیرتر بودیم.
اگر قرار است دشمن خارجی بیاید، انسجام لازم است
وی ادامه داد: ما اگر بتوانیم هرچه بیشتر اعتماد مردم و رابطه مردم با حکومت را تقویت کنیم، اسرائیل هیچ کاری نمیتواند بکند. البته آنها باید قدرتهای سخت را هم ایجاد کند. لذا واقعا باید در کار دیروز دست مردم را بوسید. تمام مردمی که به نماز جمعه این هفته آمدند دانسته یا ندانسته ریشههای امنیت ما را بالا بردند. رمز قدرت ما وحدت در کثرت و کثرت در وحدت است. اصالا به این معنا نیست که من با شما اختلاف ندارم، اگر قرار است دشمن خارجی بیاید، انسجام لازم است. این هم به شدت محتاج این است که همدلی و همراهی شود و حرف مردم شنیده شود. از این به بعد هرچه بیشتر مردم در صحنه باشند و حضورهای نمادین داشته باشند، تقویت جمهوری اسلامی است و تهدید را دورتر میکند.
بازدارندگی به قدرت است، به لبخند نیست
سید حسن خمینی در پاسخ به سؤالی عملیات وعده صادق ۲، اظهار داشت: بازدارندگی به قدرت است و به لبخند نیست. من موافق هرگونه مذاکرهای هستم اما این را بدانید که دستکشهای مخملی بازوان چدنی دارد؛ اگر دست شما چدنی نباشد، در دست مخملی له میشود. کار آقای عراقچی هم بسیار شجاعانه و قابل تقدیر بود و حتی کار آقای پزشکیان که سوار هواپیما شد و به قطر رفت هم شجاعانه و ارزشمند بود. شجاعت یک مقوله بسیار مهمی است.
بازدارندگی ما باید اقتصادی باشد
وی افزود: بازدارندگی ما باید اقتصادی باشد و باید قدرت اقتصادی خودمان را هرچه بیشتر بالا ببریم و رضایتمندی مردم بالا برود. به نظرم وقت آن است که بازدارندگی نظامی ما یک سطح بالا برود. در این شرایط لازم است که ما بازدارندگیمان را بالاتر ببریم. بازدارندگی جمهوری اسلامی باید در همه موارد باشد و یکی از موارد بسیار مهم آن این است که مردم باید پشتیبان سیاستهای کلی جامعه در این مسأله باشند.
سید حسن نصرالله نماد عقلانیت لبنانی و شجاعت خمینی، حسینی و شیعی بود
یادگار امام با ابراز امیدواری از اینکه از دل این حادثه فتحها بیرون میآید، اظهار داشت: یاسر عرفات اول انقلاب به خدمت امام میآید و تنها نکتهای که امام میگوید این است که به خدا توجه کن. شهید نصرالله آدم بسیار قابلی بود و تقریبا ندیدم کسی با ایشان ملاقات کند و تحت تأثیرش قرار نگیرد. یعنی نماد عقلانیت لبنانی و شجاعت خمینی، حسینی و شیعی بود. اولا خوب گوش میداد و تحلیل میکرد و فارسی را هم خیلی شیرین حرف میزد و بسیار متواضع بود. لبنان هم خاستگاه پیچیدگیهای بسیار سیاسی است.
وی افزود: سید حسن نصرالله در لبنان بسیار پیچیده مجذوب شخصیت امام شد. مرحوم آقای محتشمی که کمتر از او یاد میشود، پایهگذار حزب الله است. سفیر ایران در سوریه بود و همان جا اسرائیل ترور میکند و دستش قطع شده بود. این مجموعه شکل میگیرد. یک چیزی در اینها وجود داشت که توسط غربیها به خوبی درک نمیشد و آن «شهادت» است. شهادت یک مفهوم بسیار بالایی است. سید حسن حقش بود در قاب مبارزه با صهیونیست شهید شود. من معتقدم به چیزی که مطلوبش بود، رسید. این تعبیر امام که شهادت هنر مردان خداست، واقعا هنر است این طور نیست که به هر کسی بدهند.
قدرت ما «مردم» هستند
سید حسن خمینی در پاسخ به سؤالی در خصوص مواجهه امام با خبر شهادت یارانش از جمله شهید بهشتی، گفت: قدرت ما «مردم» هستند. حاج آقا مصطفی که فوت کردند، ایشان بلافاصله گفتند الطاف خفیه از دل این بیرون میآید. یک بار از رهبر معظم انقلاب پرسیدم اگر آقای بهشتی امروز زنده بود چه میشد؟ فکر کردند من گفتم اگر ایشان بود چه جایگاهی داشت؟ گفتند قطعا رهبر بود. آقای بهشتی شهید و آقای خامنهای رهبر شد و آدم افتخار میکند که چنین رهبر شجاع و با تدبیری دارد.
وی تأکید کرد: شهادتها را به چشم لطف نگاه کنیم، دلهایمان را محکم کنیم، عزممان را بالا ببریم، حسد و کینه را کنار بگذاریم و باز تأکید میکنم که هرچه بیشتر به مردم بپردازیم. دست نتانیاهو تا آرنج به خون آغشته است و ممکن است مردم ایران به هرکسی تن بدهند جز آقای نتانیاهو؛ ضمن اینکه آقای سید حسن نصرالله قلب ما است و برادران سپاه هم که پارههای تن مردم هستند، ایرانی که شما هیچ علاقهای به او نداشته باشید را هم نتانیاهو غلط میکند که بکشد؛ حتی اگر آن ایرانی ضد انقلاب باشد. یک اسرائیلی حق ندارد دستش را روی ایرانی بلند کند. معنا ندارد آقای نتانیاهو بخواهد برای این مملکت تصمیم بگیرد.
یادگار امام در پایان در پاسخ به سؤالی در خصوص آینده مردم ما و جبهه مقاومت در روزهای آینده، گفت: بستگی دارد که ما چقدر ایستادگی کنیم؛ جنگ، جنگ ارادهها است. اگر بخواهیم پیروز شویم باید اراده و عزممان را بالا ببریم. به نظرم باید در حوزه داخلی، اجتماعی و مردمی هرچه بیشتر گشایش و به مردم اعتماد کنیم و در حوزه خارجی هرچه بیشتر مردم به رهبرانشان و به خصوص رهبر انقلاب اعتماد کنند. من تردید ندارم که ایشان بهترین تصمیم ممکن را میگیرد؛ اعتماد کنیم ولی همه با هم. ما با هم تا اینجا آمدهایم و از این به بعد هم با هم میرویم و به تعبیر امام با رفتن یک خدمتگزار در عزم آهنین ملت خللی وارد نمیشود.
تحت هیچ شرایطی جمهوری اسلامی جنگ طلب نیست
وی افزود: نتیجه تابع جنگ ارادهها، روایتها و قدرت ملی است. ما تا اینجا را با فتح و ظفر آمدهایم و از این به بعد هم ممکن است شهادت داشته باشد. البته تحت هیچ شرایطی جمهوری اسلامی جنگ طلب نیست ولی عزت طلب است و پای عزت خودش میایستد.